27-02-2021  DE KERKELIJKE BEGRAAFPLAATS VAN GARRELSWEER STAAT ONLINE

(het kerkhof bij de voormalige hervormde kerk)Kerkhof herv kerk
Vanaf 2014 zijn veel vrijwilligers bezig geweest om het kerkhof op te knappen en te behouden voor de toekomst. 
De teksten op de zerken werden weer zichtbaar en leesbaar gemaakt, zerken schoonmaakt, gelijmd of rechtgezet, stenen gemetseld, glazen en stenen platen opnieuw bevestigd, het groen werd onderhouden, hekwerk 'geschilderd'. En in de vele gezellige pauzes werden mooie verhalen verteld.
Jaap Schuurman en Carin Wiersema hebben in 2019 een start gemaakt met het digitaliseren van het oude grafregister van het kerkhof bij de voormalige Hervormde Kerk. Dit register begint met de registratie van begrafenissen vanaf ca. 1888.
Ook de nog aanwezige oudere graven zijn ter plaatse opgenomen en toegevoegd.
Geboorte-, overlijdens- en begraafdata zijn toegevoegd, voor zover deze nog leesbaar zijn.
Van alle graven is een foto gemaakt en toegevoegd aan het gedigitaliseerde bestand.
Al deze gegevens zijn nu online gezet en te bekijken op de website 'online-begraafplaatsen.nl'


begraafplaats online

Douwe Dijksterhuis had eerder al een digitaal tekstbestand gemaakt van alle nog zichtbare graven, door opname ter plaatse. Dit bestand is verder aangevuld met alle grafschriften die op de zerken staan, zoals: 'Geliefde ouders van', of verwijzingen naar Bijbelteksten, Psalmverzen en diverse proza. Dit tekstbestand zal ook nog worden toegevoegd aan de website.

Ook alle graven waarop nu géén zerken meer staan, zijn opgenomen in de digitale bestanden. Deze zerken zijn verdwenen of nooit geplaatst, zoals bij veel kindergrafjes. Van de kindergraven weten we vaak alleen de begraafdatum en de rechthebbende.  Vooral op het zuidelijke gedeelte  (langs de Stadsweg, de laatste rijen) is het moeilijk te bepalen waar de graven zich precies bevinden. Nog niet alle gegevens  van de laatste rijen van het gedeelte Zuid zijn nu al bekend maar daar wordt nog aan gewerkt.

Op de site 'allegroningers.nl' wordt naar de ontbrekende informatie gezocht in de registers van de voormalige gemeente Loppersum en andere gemeentes. Daar zijn ook de handgeschreven registers te openen en te lezen. Bijzonder zijn de namen van ouders of dorpsgenoten die de aangiftes deden met hun handtekeningen erbij.

KindermonumentDe kinderen die als levenloos zijn aangegeven hebben vaak geen naam gekregen. Ook weten/wisten we van velen niet of het een jongen of een meisje was.
Het kerkhof is eigendom van de Protestantse Kerk te Garrelsweer, terwijl de Stichting Historie Garrelsweer het beheer en de actualisering van de gegevens verzorgt op de website Online-Begraafplaatsen.

U wordt van harte uitgenodigd om de site: ' https://www.online-begraafplaatsen.nl ' eens te bezoeken.
(zoeken op: Prov. Groningen / gemeente Eemsdelta / Garrelsweer / kerkhof vm. nh. kerk)

Voor vragen, opmerkingen en aanvullingen kunt u contact opnemen met Carin Wiersema, Kerkepad 15 Gw,  of mailen naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

Jaap Schuurman namens de PKN-Kerk en Carin Wiersema namens de Stichting Historische Garrelsweer.

Klik HIER om naar de fotoreportage te gaan van het Kerkhof nabij de voormalige Hervormde kerk te Garrelsweer